agız ve diş sağlığı
Dental training

Çocuklarda ağız bakımı ne zaman başlamalıdır?
ilk diş ağızda 6-10. ay arası sürer ve dişler sürmeye başladıktan hemen sonra temizliğe başlanmalıdır. Bebeklerin dişlerini fırçalamak mümkün olmadığı için sabah ve akşam yatmadan önce bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak dişler silinıerek temizlenmelidir. Çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde dişlerini fırçalamaya başlamalıdır. Okul öncesinde diş fırçalama tekniğini öğretmek zordur. Bu dönemde önemli olan alışkanlık kazandırmaktır. Fırçalamadan sonra ebeveynin kontrol etmesi, hatta çocuk izin verirse dişlerini bir de onun fırçalaması uygun olur. Bu yaşlarda, özellikle herhangi bir problem başlamadan kon¬trol ve tanışma amaçlı olarak bir diş hekimine gidilirse, diş hekimi korkusunun ortadan kaldırılması mümkün olacaktır.

Çocuklarda koruyucu uygulamalar mevcut mudur? Çürük oluşumu engellenebilir mi?
Çürük oluşumunu tamamen engelleyebilicek bir teknik henüz geliştirilmedi. Ancak çürük oluşumunu azaltabilecek fluor ve fissür sealant(örtücü) uygulamaları mevcuttur. Fissür örtücü sürekli büyük azı dişleri yani 6 ve 12 yaş dişleri sürdükten sonra dişlerin çiğneyici yüzeylerine uygulanan koruyucu sistemdir. Bu dişler ağız içerisinde en geride konumlanmış bulunduklarından zor temizlenirler ve çiğneyici yüzeylerinde bulunan oluklar nedeniyle besin artıklarının rahat bir şekilde birikebilmesi kolaylıkla çürüyebilmelerine neden olabilmektedir. Bu örtücüler gerek görülürse küçük azı dişlerine de uygula¬nabilir. Fluor ise tüm dişlere çürük oluşumuna karşı direnç kazanabilmeleri için uygulanır. Topikal fluorid uygulaması diş hekimi tarafından, 6 ayda bir uygulanmalıdır.

Süt dişlerindeki çürükler tedavi mi edilmeli, yoksa çekilmeli midir?
Kesinlikle mümkünse tedavi edilmelidir. Aksi taktirde tedavi edilmeyen dişler ileride sürekli dişlerde çapraşıklık, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine sebep olur. Mecbur kalınıp, herhangi bir süt dişi zamanından önce çekilmek zorunda kalındıysa yerine sürecek olan sürekli dişin yeri daralabilir ve çapraşıklığa sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka çekilen süt dişinin yerine yer tutucu yapılmalıdır.

Çocuklar dişlerine darbe aldığında ne yapılmalıdır?
Ağıza alınan bir travma sonucunda zaman kaybetmeden müdahale edilmelidir. Darbe sonucu diş tamamen yerinden çıkabilir veya bir parçası kırılabilir. Kırılan parça veya diş, bir bardak sütün içerisinde, en geç bir saat içerisinde diş hekimine ulaştırılmalıdır. Eğer kınlan parça bulunamadıysa dişin kompozit dolguyla restorasyonu uygun olacaktır, ileri yaşlarda porselen lamina veya kuron yapılabilir. Darbe sonucu gözlemlenebilir yada hissedilebilir bir belirti meydana gelmiş olmasa bile mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. O an belirti vermeyip; kökte, destek dokularda, yada komşu yumuşak dokularda ki yaralanmalar ileride enfeksiyona yol açabilir. Kontrol radyografisi çekilerek bu dokuların zarar görüp görmediği anlaşılabilir.

Anasayfa    |    Kliniğimiz    |    Hizmetlerimiz    |   Ağız ve Diş Sağlığı     |    Bize Ulaşın
Copyright © 2010    LazerDİŞ     Her Hakkı Saklıdır.