agız ve diş sağlığı
Dental training

DİŞ SAĞLIĞI ANA MADDELERİ

Çocuk Diş Sağlığı - Protez - Gömük Diş - Dişeti Hastalıkları - Ağız Kanseri - Hamilelik ve Dişler - Diş Çürükleri - Florür'ün Önemi - Çürük Önleyici - Diş Fırçalama - Diş Beyazlatma - Diş Röntgeni - Estetik Dolgu - Ortodonti Implant Kanal Tedavisi - Kuron ve Köprüler - 20 Yaş Dişleri - Ağız Kokusu - Enfek¬siyon - Diş Hassasiyeti - Gülümseme - Kırık Dişler – Dişlerarası Boşluk - Eklem ve Çene Sorunları - Diş Kazaları - Tütün ve Ağız Sağlığı - Koruyucu Diş Hekimliği.

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığımızın çok önemli bir parçasıdır. Düzenli yapılan çürük kontrolleri ve diştaşı temizliği, oluşabilecek sorunların erken teşhisine ve dişlerin ağızda uzun ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Pedodonti: Çocuklarda çürük önleyici izalasyon dolguları (fissür sealant), flor uygulamaları, oluşabilecek ortodontik problemlerin erken Teşhisi ve önlenmesi. Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve beslenme şeklinin düzenlenmesi yanı sıra, düzenli diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır. Yüzeyel flor uygulamasıyla çocuğun daimi dişlerini güçlendirebilir, küçük ve büyük azı diş lerine uygulanan fissür örtücü denilen izalasyon dolgusuyla çürümeyi engelleyebiliriz. Geçici olduğu için pek fazla önemsenmeyen süt dişlerinin sağlığı çok önemlidir. Süt dişlerindeki çürükler, hem ağrıya sebep olmakta hem de daimi dişlere zarar vermektedir. Erken süt dişi kaybı, çocukların daimi dişlerinin çapraşık olmasının en önemli sebeplerinden biridir.

Periodontoloji: Dişeti hastalıklarının tedavisi amacı ile diştaşlarının temizlenmesi, cerrahi tekniklerle hastalığın tedavisi. Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri çevreleyen destek dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Dişeti hastalığının en önemli sebebi "bakteri plağf'dır Her gün düzenli ve yeterli fırçalama yapılmazsa, tükürük içinde bulunan kalsiyum, bakteri plağıyla birleşip sertleşerek dişler üzerine yapışır (tartar) dediğimiz yapıya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler dişetlerinde iltihaba yol açar. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından daha fazladır. Periodontal problemlerin önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Günlük ağız bakım işlemleri (diş fırçalama ve diş ipi kullanma) diştaşı oluşumunu en alt düzeye indirebilir, ancak tamamen önlemeyebilir. Dişler sabah akşam 2 dakika süreyle fırçalanmalı ve düzenli olarak diş hekimi tarafından kontrol edilip temizlenmelidir.

Konservatif Tedavisi: Çürük tedavileri, amalgam ve estetik dolgular. Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşur. Bu asitler diş lerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta diş çürüğünün başlamasına neden olur. Konservatif tedavi, çürüklerin erken dönemde tedavilerinin yapılarak ilerlemelerinin durdurulmasını ve oluşan diş maddesi kayıplarının estetik, fonksiyonel ve ağız dokularına uyumlu bir şekilde tedavi edilmesini amaçlar.

Endodontik Tedavi: Kanal tedavileri. Dişin sert dokusunun içinde, kökün en ucundan giren kan damarları ve sinirlerin (pulpa) bulunduğu dişe hayat veren küçük bir odacık vardır. Dişlerin büyümesini ve sürmesini sağlayan bu yapı, çürüme meydana geldiğinde alarm görevi de görmektedir. Erken safhada tedavi edilmeyen diş çürükleri ilerleyen pulpaya ulaşır ve burada iltihabi değişimlere neden olarak şiddetli ağrılar oluşturur. Pulpa dokusu anestezi altında temizlendikten sonra, kanallar genişletilip dezenfekte edilir. Tüm bu işlemlerden sonra pulpa odasının içi özel maddelerle kök ucuna kadar doldurulur. Sanıldığının aksine bu işlemler ağrısız gerçekleşmekte ve tedavi edilen diş uzun yıllar ağızda kalmaktadır.

Cerrahi: Diş çekimleri, komplikasyonlu ve gömük diş çekimleri, kist operasyonları, rezeksiyon, vb. cerrahi operasyonlar. Gömük 20 yaş dişleri. Bu dişler akıl dişleri olarak adlandırılır ve tam yada yarım gömülü kaldığında iltihaplanmaya ya da bir kiste sebep olabilir. Ya da diğer dişleri öne doğru iterek dişlerde çapraşıklıklara yol açabilir. Uzun süre hiç belirti vermezken, aniden şiddetli ağrılara, çenelerde kitlenmeye ya da yüzde şişmeye sebep olabilir. Bu dişler kontrol edilmeli ve gerekli ise çekilmelidir. Çekim küçük bir operasyonla gerçekleştirilir.

Protez: Kuron ve köprü protezleri, total (tam) ve iskelet (kancalı) protezler, Hassas tutucu protezler. Protez; eksik bir organı yerine koyma anlamı taşımaktadır. Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli sebeplerle madde kaybına uğradığı ya da tamamen kaybedildiği durumlarda, hastaya kaybolan fonksiyonların geri kazandırmak ve bozulan estetik görünümü düzeltmek, protezin amacıdır. Eksik bir diş diğer dişler için ciddi bir tehlikedir. Estetiği bozduğu tartışılmazdır,ancak daha önemlisi, dişin kaybından kısa bir süre sonra boşluğu sınırlayan dişler doğal olarak boşluğa doğru eğilir. Ayrıca karşı çenedeki boşluğa denk gelen dişler üzerindeki basıncın kalkması,zamanla onların boşluğa doğru uzamasına ve hatta dökülmesine sebep olur. Sadece komşu dişler değil, diğer dişlerde bu konumdan etkilenir ve çene eklemi, baş ve kas ağrıları ortaya çıkabilir. Kısacası boşluk ne kadar kısa sürede kapatılırsa o kadar iyidir.

Protez genel olarak iki türlüdür: Ağızda kalan Dişlerin üzerine yapılan (dişler küçültülerek) ve hasta tarafından çıkarılamayan kuron, köprü gibi sabit protezler. Hasta tarafından takıp çıkarılan hareketli protezler (tam ve yarım protezler gibi) Tam protezler, hastanın ağzında hiç diş bulunmadığı zaman yapılan protezlerdir. Yarım protezler, hastanın mevcut dişlerine kroşe dediğimiz kancalarla tutturuluyor. Yada estetik olması için ağızdaki dişler kaplanarak onlara yerleştirilen çıt çıt, sürgü gibi hassas tutucular kullanılarak yapılır

Anasayfa    |    Kliniğimiz    |    Hizmetlerimiz    |   Ağız ve Diş Sağlığı     |    Bize Ulaşın
Copyright © 2010    LazerDİŞ     Her Hakkı Saklıdır.