Dental training

Diş rengi, göz ya da ten rengi gibi kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir unsurdur. Kalıtım ve yaş gibi etkenlerin dışında çeşitli dış etkenler ( çay,sigara, kahve)nedeniyle de farklılıklar gösterirler.Dişlerin oluşma dönemlerinde kullanılan çeşitli ilaçlar da dişlerin değişik renklere sahip olmasına neden olabilirler. Dişlerin rutin bakımının yapılmaması ve günlük temizliğin ihmal edilmesi de renk değişikliklerine yol açar. Bu renkleşmeler farklı ton ve yoğunlukta olabilirler.

Dişlerdeki renk değişiklikleri dişler üzerindeki lekeler veya dişin yapısındaki renk değişiklikleri şeklinde olabilir. Diş üzerinde lekeler halinde olan renkleşmeleri mekanik yollarla temizlemek mümkün olmaktadır, ancak dişin yapısal renk değiştirmeleri söz konusu olduğunda kimyasal ajanlar kullanmamız gerekmektedir. Kimyasal maddeler kullanılarak yapılan bu işleme “ diş beyazlatma (bleaching)” adı verilmektedir. Beyazlatma için uygulanan yönteme göre farklı konsantrasyonlarda “ carbamide peroksit” kullanılmaktadır.

Diş beyazlatmada iki ana yöntem vardır, klinikte diş beyazlatma (office bleaching) ve evde diş beyazlatma (home bleaching). Diş beyazlatma işlemi yapılırken ilk olarak dişler üzerindeki bakteri plağı ve diş taşları temizlenir. Klinikte diş beyazlatma ; diş hekiminin muayenehane veya klinik ortamında kimyasal maddeyi birebir dişler üzerinde uygulaması suretiyle yapılan sistemdir. 1-1,5 saatlik bir seans sonucunda netice elde edilir,bazen renkleşmenin durumuna göre kısa bir ikinci seans uygulaması yapılabilmektedir. Klinikte beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatıcı madde konsantrasyonu kullanılan markaya göre %25- 35 arasında değişir, kimyasalın konsantrasyonunun yüksek oluşu beyazlatmanın da çabuk olmasını sağlar.Uygulanan bir diğer sistem olan evde diş beyazlatma da ise önce hekim tarafından hasta ağzından ölçüler alınır ve laboratuarda kişiye özel plastik plaklar hazırlanır. Hazırlanan bu plakta beyazlatma jeli için özel yerler ayrılmıştır. Beyazlatıcı jel set halinde şırıngalarda mevcuttur ve plaklar üzerindeki bu özel yerlere hekim tarafından tavsiye edilen miktarda sıkılarak plaklar ağıza uygulanır. Bu yöntem için kullanılan jelin beyazlatıcı madde konsantrasyonu %10 lar civarındadır.Üretici firmanın tavsiyelerine uygun olarak günde 4 ile 8 saat arsında değişen sürelerde 3-4 günlük kullanım sonucunda dişlerde istenen beyazlama elde edilmiş olur.

Diş beyazlatma sırasında ve sonrasındaki 7-10 günlük süre zarfında kişilerin beslenmeleri ile ilgili dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Beyazlatma süresince sigara,çay, kahve, kolalı içecekler , vişne suyu gibi boyar madde içeren besinler tüketilmemelidir. Ayrıca tedavi öncesinde dişlerde mevcut olan çürükler tedavi edilmeli ve eski, sızıntı yapabilecek dolgular ve protetik tedaviler yenilenmelidir. Yeterli araştırma yapılmış olmadığından hamile bayanlar ve emziren annelerde beyazlatma uygulanması tavsiye edilmemektedir. Uzun yıllardır yapılan uygulamalar ve yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda kullanılan kimyasal ajanların dişlerde kalıcı zararlara sebep vermediği düşünülmektedir. Hassasiyet ve kamaşma şeklinde ortaya çıkan bazı problemler ise günümüzde malzemelerdeki yenilikler ve gelişmelerle minimuma indirilmiştir.

Anasayfa    |    Kliniğimiz    |    Hizmetlerimiz    |   Ağız ve Diş Sağlığı     |    Bize Ulaşın
Copyright © 2010    LazerDİŞ     Her Hakkı Saklıdır.